מה זה OCD?
הפרעה טורדנית כפייתית (OCD obsessive compulsive disorder), הינה לטעמי מבין ההפרעות המיוחדות, שונות והייחודיות. ההפרעה נפוצה יחסית (בין 1.1% ל 1.8% מכלל האוכלוסיה) ובאה לידי ביטוי במספר אופנים.
החלק הטורדני – כפייתי, מתבטא במחשבות רבות וחוזרות בנושא אחד או יותר, אשר המטופל מרגיש שחוזרות ועולות בו באופן בלתי נשלט ולא נותנות לו מנוח. המחשבות יכולות להיות סביב דברים הגיוניים כגון – דאגה מנזק או בעיה, לכלוך, אי סדר, או יכולות להיות סביב דברים לא הגיוניים כגון אשמת האדם על אירועים שלא קשורים אליו או השפעה מאגית שלו על הסביבה או הסביבה עליו.
גם במקרה בו הדאגה הינה בתחום הגיוני כגון נקיון או בריאות, במקרה של ה OCD ישנה הקצנה גדולה בתדירות, עוצמת והאמונה של המחשבות עד למצב בו הן לא הגיוניות. כך למשל OCD של נקיון יכול לבוא לידי ביטוי במחשבות קיצוניות של "מה יקרה אם לא אנקה כל דבר סביבי" ולהוביל להתנהגויות כפייתיות של ניקוי מוגזם וקיצוני במשך שעות על שעות, כל יום.
החלק השני של ההפרעה הינו החלק הכפייתי – קומפולסיבי, ה"טקסים" שה OCD מביא את האדם לעשות. הטקסים יכולים להיות רבים ומגוונים וכמעט תמיד נובעים ישירות מהמחשבות האובססיביות. כך לדוגמא אדם שחושש מלכלוך או חיידקים יכול לשטוף את ידיו 75 פעמים ביום ולהתרחץ במשך שעתיים כל יום, לנקות את הטלפון הנייד במגבונים ולפתוח דלתות במקומות ציבוריים עם מגבון או חתיכת בד.
חשוב לציין שלאנשים רבים יש לפעמים מחשבות שווא או טקסים קטנים שהם עושים, אולם במקרה של OCD אנו מדברים על תדירות של לפחות שעה ביום של מחשבות ושל טקסים ולרוב הרבה יותר מכך. ה OCD נובע לרוב מחרדה הקיימת אצל אנשים וההתעסקות המוגברת המחשבתית וההתנהגותית הינה נסיון לא מוצלח של האדם להשיג שליטה, ודאות, ידיעה בעולם ובדברים מהם הוא חושש. בפועל האדם הסובל מ OCD מתמכר לטקסים ולמחשבות אשר משמשות "התנהגויות בטחון" עבורו. הטקסים מרגיעים אותו בשלב הראשון אבל רק מעצימים את הבעיה ועולה הצורך במינון גדול, רחב ומעמיק יותר של הטקסים. המחשבות והטקסים עלולים להתעצם עד כדי אובדן שליטה על חיי היום יום ופגיעה משמעותית בהתנהלות השוטפת של האדם, כניסה לדכאון ומצוקה גדולים.
ה OCD יכול לבוא ביטוי באופנים שונים ומגוונים – סביב נקיון (כמתואר לעיל), סביב סדר (צורך כפייתי לסדר דברים, למיין, לספור אותם), סביב בדיקות/ וידוי (צורך כפייתי לבדוק שהדלת / מזגן / גז / חלון סגורים), סביב מחשבות (לעיתים ה OCD יכול להתבטא בעיקר במחשבות ופחות טקסים, הטקסים הינם המחשבות הרבות והחוזרות), סביב אגרנות (אגירה כפייתית של חפצים, גרוטאות וכו'), סביב אמונות מאגיות (אמונה שלי לשנות דברים לטוב או לרע בזכות מחשבות וטקסים שאעשה).
איך מטפלים ב OCD?
הטיפול האפקטיבי ביותר ב OCD כפי שנמצא גם במחקרים רבים וגם מהנסיון הקליני שלי, הוא טיפול CBT או טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בתור מטפל CBT (מטפל קוגניטיבי התנהגותי), טיפלתי במטופלי OCD רבים ולמדתי עד כמה יעיל ואפקטיבי יכול להיות טיפול CBT למקרים הללו. חלק מהמטופלים הגיעו אלי בנוסף לתסמיני ה OCD גם במצב נפשי קשה – דכאון, חרדות ומצוקה גדולה ובמהלך הטיפול ירדה משמעותית החרדה הדכאון וגם ה OCD.
טיפול CBT ב OCD כולל 4 שלבים מרכזיים:
- אבחון מעמיק ומקיף – בשלב זה אנו ממפים ביחד את מאפייני וסגנון ה OCD של המטופל. מהן המחשבות וההתנהגויות? תדירות, עוצמות, האם יש טריגרים? כמה ה OCD פעיל ובעוצמה גבוהה. האם מפריע לחיי היום יום וכיצד? בנוסף חשוב לי להכיר את האדם, רקע, משפחה, היסטוריה, מהן סכמות החשיבה שפיתח הקשורות ל OCD ועוד.
- הכנה והסברים פסיכו-חינוכיים – בטיפול CBT ישנם מצבים רבים בהם אנו מסבירים למטופל את הרציונאל לפי תרגולים / ש.ב. / חשיפות. דבר זה עוזר מאוד למטופל להבין את הלוגיקה וגם עוזר לו להבין טוב יותר את הבעיות ואת ההגיון הפנימי של ה OCD, חוסר התועלת בהם ואת התאוריה מאחורי בביצוע החשיפות והתרגילים הטיפוליים – מודל ERP.
- חשיפה ומניעת תגובה – ERP – Exposure and response prevention – זהו לב ליבו של הטיפול. זהו השלב הקריטי בטיפול אשר יקבע אם הטיפול יצליח או לא. בשלב זה אנו בונים היררכיה של חשיפות למושאי הפחד / חרדה של המטופל. כך לדוגמא למטופל החרד מלכלוך / חיידקים, תבנה היררכיה שתכלול מטלות כגון "נגיעה בחפץ שנגע ברצפה", "נגיעה ברצפה", "תפיסת ידית דלת ציבורית" וכו' אולם בלי מתן אפשרות להתנהגות הבטחון כגון רחיצת ידיים מיידית לאחר מכן או שימוש בעזרים לאחיזה וכו'. שלב מרכזי זה נעשה בהדרגה ובתיאום עם המטופל, גם במפגשים וגם כתרגול בין המפגשים. המטרה הינה ללמד את המטופל דרך "הרגליים" (והידיים) שלא קרה לו שום דבר וגם החרדה שאולי עלתה, תרד לבד, בלי טקסים. הלימוד דרך הגוף / העשיה, חזק בהרבה מאשדרך הראש ובמקרים רבים הינו היחיד שיכול לעזור.
- הכללת הלמידה, הפקת מסקנות ומניעת הישנות – הרגלים רעים יכולים לחזור, בעיקר במצבי משבר. חשוב מאוד ליצור אצל המטופל את תחושת השינוי האמיתית, ההצלחה, האמונה והתובנה שאפשר לנצח את ה OCD ולהשאיר אותו קטן ומוחלש. אין ציפיה להכחדה מוחלטת אבל אם הטקסים והמחשבות ירדו בצורה משמעותית והמטופל הצליח לחזור לשגרת חיים, לא חרד, לא בדכאון ומרגיש טוב, המטרה הושגה. בסיום הטיפול אנו מרחיבים את הלמידה ומעמיקים אותה ונותנים כלים להמשך התמודדות עצמית עם ה OCD במידה ו"ירים ראש".
בשורה התחתונה, יש מה לעשות נגד OCD! שמח לומר שאחוז גבוה של מטופלים בעלי OCD משתפרים במהלך טיפול ב OCD ברמת בינונית או גבוהה. רמות ה OCD, החרדה והמצוקה האישית יורדות והמטופל מרגיש שיכול לחזור לחיים רגילים ולנשום שוב…